Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Καστοριά: Μία από τις πιο ατμοσφαιρικές πόλεις στην Ελλάδα

Πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού της Δυτικής Μακεδονίας, και μία από τις πιο ατμοσφαιρικές πόλεις στην Ελλάδα, είναι από τις λίγες ελληνικές πρωτεύουσες νομών που το πανέμορφο τοπίο δεν αρχίζει έξω από τα όριά τους, αλλά αποτελεί συστατικό στοιχείο του πολεοδομικού τους ιστού, όπως γράφει το athinorama.gr. 

Τα υπέροχα αρχοντικά των πλουσίων εμπόρων είναι αποδείξεις της ακμής και του πλούτου της, αφού ανέπτυξε ισχυρή οικονομική και πολιτιστική ταυτότητα χάρη στη γουνοποιία.


Σήμερα ζυγιάζεται ήσυχα στις όχθες της πανέμορφης λίμνης, ανάμεσα στα ατάραχα αρχοντικά και στις πολυκατοικίες­, στο ιστορικό­ βάρος των πολύτιμων βυζαντινών μνημείων –ολόκληρη ένα υπαίθριο βυζαντινό μουσείο– και στη δυναμική­ ΕΔΗΚΑ, τη μεγαλύτερη έκθεση γουναρικών στον κόσμο. Βυζαντινές εκκλησίες δίπλα σε πολυκατοικίες, παλιά αρχοντικά, cafes κι εναλλακτικά καφενεία, μαγαζιά συνθέτουν την εικόνα στην καρδιά της.
Η νότια παραλία έχει κίνηση όλη την ημέρα, για νυχτερινή ζωή με άποψη κινηθείτε προς τις οδούς Ορεστιάδας και Μ. Αλεξάνδρου και από εκεί στην Παλιά Πόλη, το Ντολτσό, με τη λιθόστρωτη πλατεία σαν σκηνικό, τα καλντερίμια και τα αρχοντικά των γουναράδων. Στην απέναντι πλευρά, στη βόρεια παραλία, πάλι βρίσκεται η συνοικία Απόζαρι με τα νεοκλασικά αλλά και τα σημερινά ωραία σπίτια.
Πολύ καλές οι τουριστικές υποδομές, με ξενώνες σε παλιά αρχοντικά στο κέντρο της πόλης και καλά ξενοδοχεία στη Νέα Πόλη αλλά και στο δρόμο προς το Δισπηλιό. Προσεγμένους παραδοσιακούς ξενώνες θα βρείτε και στα γύρω χωριά, στον Απόσκεπο, στο Σιδηροχώρι, στο Νεστόριο.
Ήπια η νυχτερινή ζωή εδώ, με όμορφα μπαράκια με καλή μουσική και μουσικά καφενεία στον πεζόδρομο της Ερμού και στους γύρω δρόμους και cafes στις όχθες της λίμνης. Λαμπερό και κοσμοπολίτικο το περιβάλλον του Ναυτικού Ομίλου για φαγητό αλλά και clubbing πάνω στη λίμνη.
Η Καστοριά διαθέτει περισσότερες από 70 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, οι περισσότερες από τις οποίες ανάμεσα στα σπίτια μια και είναι οικογενειακά παρεκκλήσια με σπάνιες τοιχογραφίες στο εσωτερικό και πανέμορφο εξωτερικό διάκοσμο που μοιάζει με κέντημα ( ύφανση ονόμαζαν οι Βυζαντινοί αυτήν την τεχνοτροπία ).
Πότε να πάτε 
Κάθε εποχή έχει τη γοητεία της, από τις βόλτες στην παγωμένη λίμνη το χειμώνα μέχρι τους ανοιξιάτικους περιπάτους στις όχθες της. Δημοφιλές ραντεβού τα Ραγκουτσάρια, το σημαντικότερο έθιμο της Καστοριάς, με μεταμφιέσεις, μουσική και χορό ( από την ημέρα των Φώτων μέχρι και τη γιορτή της Αγίας Δομινίκης στις 8 Ιανουαρίου ). Must είναι και κάθε καλοκαίρι το φημισμένο φεστιβάλ River Party στους πρόποδες του Γράμμου, σε ένα πανέμορφο τοπίο στις πηγές του Αλιάκμονα, με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών και χιλιάδων ανθρώπων από όλη την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...