Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

"Πόρος: ο μικρός Βόσπορος του Αργοσαρωνικού"

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, ο Πόρος είναι ένα πανέμορφο νησί με γαλαζοπράσινα νερά και φυσικές ομορφιές που εντυπωσιάζουν και γαληνεύουν κάθε επισκέπτη.
Ο Πόρος χωρίζεται από τη βορειοανατολική ακτή της Πελοποννήσου με έναν στενό πορθμό, γεγονός που αποτελεί αιτία του χαρακτηρισμού του ως «Βόσπορος του Σαρωνικού».

Φτάνοντας στον Πόρο θα αντικρύσετε στην ψηλότερη κορυφή του λόφου, το ιστορικό ρολόι του, που κτίστηκε το 1927, είναι ορατό από παντού και αποτελεί το στολίδι της πόλης, αλλά και μέρος της κατάφυτης επιφάνειάς του και των παραδοσιακών οικισμών. Μπορείτε να το επισκεφτείτε κατά τη δύση του ήλιου, για να απολαύσετε από εκεί το εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα.
Τα νεοκλασικά σπίτια αποτελούν τα «στολίδια» και το καμάρι του παραλιακού δρόμου, μαζί με τα γραφικά σοκάκια και τις μπουκαμβίλιες στο εσωτερικό της πόλης. 
Στο κέντρο της πόλης βρίσκονται επίσης το Δημαρχείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Δημοτική βιβλιοθήκη και η Αίθουσα Εκθέσεων και Πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενώ λίγο πιο έξω, στα ΒΔ βρίσκεται το Προγυμναστήριο, η πρώτη κατοικία του Όθωνα, όπου σήμερα γίνεται η κατάταξη και η προπαίδευση των ναυτών.

Στα βορειοανατολικά του νησιού μπορείτε να επισκεφθείτε τα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα, που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ. και του οποίου πολλά ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης .

Μετά το μικρό και το μεγάλο Νεώριο, πηγαίνοντας προς τα δυτικά, βρίσκεται το λιμανάκι της Αγάπης, μια… ρομαντική παραλία –όπως δηλώνει και το όνομά της- όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το πράσινο και τα καθαρά νερά, κάτω από τα πεύκα.

Οι περισσότερες παραλίες του Πόρου, βρίσκονται στο νότιο κομμάτι του και κοντά στην πόλη. Εκτός από το λιμανάκι της Αγάπης, άλλες παραλίες είναι το Κανάλι (δίπλα στην πόλη), με τις εξαιρετικές ψαροταβέρνες του, το Ασκέλι, ΒΑ του λιμανιού, το Μοναστήρι, ανατολικότερα, κάτω από το λόφο που είναι κτισμένο το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, η Βαγιωνιά, μια οργανωμένη παραλία με άμμο και βότσαλο στα βόρεια του νησιού, το Μικρό Νεώριο κ.ά.

Από τον Πόρο, μπορείτε επίσης εύκολα, μέσα σε 10 λεπτά με το βαρκάκι, να επισκεφτείτε το γνωστό λεμονοδάσος του Γαλατά, μια μεγάλη περιοχή γεμάτη από λεμονιές, με πολλά νερά και νερόμυλους, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης πολλών διακεκριμένων λογοτεχνών. Το δάσος αυτό καταλήγει στις παραλίες Πλάκα και Αλυκές , που έχουν μπροστά τους το νησάκι Μπούρτζι.

Το Μπούρτζι –σήμερα ακατοίκητο- με το μικρό κάστρο του, κτίστηκε το 1827 από το Βαυαρό φιλέλληνα Έιντεκ για την προστασία του λιμανιού. Βρίσκεται στον όρμο της Μονής, κοντά στις ακτές της Πελοποννήσου και μπορεί να το επισκεφθεί κανείς κολυμπώντας. Από το κάστρο του οι Ποριώτες έλεγχαν τα πλοία που ερχόντουσαν από την Ύδρα.

Πηγή:www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...